![](https://0dbc02df6a.clvaw-cdnwnd.com/7784c8f68536145ace70f67f65aa01bb/200000282-e9705e9708/SPK%20Projekt%20al-Karmel-2.png?ph=0dbc02df6a)
Projekt Al-Karmel Club
Sedan den 1 juli 2020 driver vi Projekt förskola i Al-Karmel.
Al-Karmel Club, som är religiöst och partipolitiskt oberoende, ligger cirka 2 mil söder om Hebron, en kommun som lider av hög arbetslöshet och fattigdom - förvärrad på grund av kriget. Projektet driver en förskola för barn i åldrarna 4 och 5 år och som har cirka 50 elever. Vid 6 års ålder börjar de skolan. Förskolebarnen lär sig alfabet och siffror och att läsa enkla ord på arabiska och engelska. De kreativa lekarna är viktiga. Barnen lär sig solidaritet och jämställdhet. Flickor och pojkar får ta lika stor plats och de lär sig samarbeta. De förbereds för skolstarten som sker vid 6 års ålder. Vi har märkt att känslan för jämställdhet följer med eleverna upp i åldrarna.
Förskolan har god kontakt med skolans rektor. Barn med särskilda behov tas emot på bästa sätt när de vid 6 års ålder kommer till skolan.
Den välutbildade personalen ser varje elev och ger dem det stöd som behövs. Föräldrarna deltar regelbundet i träffar med personalen, både i grupp och individuellt. Lärarna och föräldrarna har fått utbildning i näringslära. Barnens hälsa har blivit bättre. Yoghurt och frukt serveras förskolebarnen. Förskolan är en förutsättning för att kvinnorna skall kunna arbeta utom hemmet.
Projektet med förskolan drivs numera helt utan stöd av ForumCiv eller Sida. Projektet betalar förskollärarnas löner, skolmaterial och driftskostnader.
Förskolan är inrymd i en modern byggnad med plats för barnen både inomhus och utomhus. Byggnaden är uppförd med bidrag från Emmpatus Fredriksdal-Åkvarn. En av Svenska Palestinakommitténs medlemmar har bekostat solceller på byggnadens tak, vilket ger Al-Karmel Club mycket låga el-kostnader. Kyla på sommaren och värme på vintern, samt el till kök, tvättstuga, datorer m m.
2007-01-01 – 2020-06-30 genomfördes ett utvecklingsprojekt med Al-Karmel Club med fokus på Genus och Miljö. Projektet har under åren arbetat med fem målgrupper – Kvinnor – Förskola – Ungdomar – Män – Personer med funktionsvariationer. Projektet nådde mycket goda resultat. Kunskaperna som projektet gav finns kvar och har förts vidare till nya grupper.
Kvinnornas självkänsla har stärkts. Aktiviteterna innehåller både sociala frågor, jämställdhet, hälsofrågor för kvinnor och barn, yrkesutbildning, ledarskap och juridiska ämnen. Al-Karmel Club vill påverka att kvinnor skall få samma arvsrätt som män. Äktenskapsåldern har höjts sedan projektet startade. Nu är sällan flickorna under 18 år när de ingår äktenskap. Det har medfört att flickorna kan fortsätta till högre studier. Jerusalems öppna universitet i Yatta har fått bygga nytt för att få plats med alla kvinnliga studenter.
Ungdomarna har aktiviteter i sociala frågor, jämställdhet, studiehjälp, hjälp att skriva CV och rollspel i att presentera sig för en arbetsgivare. Varje år deltar cirka 150 ungdomar i ett par veckors sommarläger. Både idrott och kultur finns på schemat.
Personer med funktionsvariationer har fått hjälp med studier och att få kontakt med olika handikapporganisationer. Några av dem har fått anställning. Både deras familjer och samhället har fått mycket information om vikten av att visa respekt för de som har funktionsvariationer och att underlätta för dem och ge dem chans att utveckla sina färdigheter.
Männen diskuterar jämställdhet och konflikthantering. De får kunskap om vikten av att vara bra förebilder för sina ungdomar. Männen samlas i grupp men också till enskilda samtal med målgruppens ansvarige.
![](https://0dbc02df6a.clvaw-cdnwnd.com/7784c8f68536145ace70f67f65aa01bb/200000038-454a546442/alkarmel-logga.jpg?ph=0dbc02df6a)
Om Al-Karmel
Byn Al-Karmel ligger i södra Palestina, 17 km sydost om storstaden Hebron. Byn har cirka 7-8.000 invånare. Invånarna arbetar inom jordbruk, boskapsskötsel, offentlig sektor och små egna företag. Men arbetslösheten är stor, cirka 70 %. Många är trångbodda och familjerna är stora.
Al-Karmel ligger i gammal kulturbygd med många rester från den romerska tiden. Dels en stor bassäng som pilgrimer nyttjade, dels ruiner efter kyrkor och andra arkitektoniska verk. Klubbens fotbollslag för pojkar spelar nu i division A. Dessutom har klubben ett lag för flickor, vilket är unikt i den region som omger storstaden Hebron. Flickorna har också gjort fina prestationer inom friidrott.
Om Projektet
Svenska Palestinakommittén och Emmpatus Fredriksdal och Emmpatus Åkvarn har under flera år samlat in pengar för att bygga ett hus för klubbens verksamheter. Detta "Folkets Hus" invigdes den 21 oktober 2011 och är nu en viktig mötesplats för klubbens 600 medlemmar, men även för övriga invånare i Al-Karmel och omgivande byar. En unik byggnad i en bygd präglad av ockupation, arbetslöshet och fattigdom.
Tillsammans vill vi stimulera fyra målgrupper till ökat demokratiskt tänkande genom meningsfulla aktiviteter.
Kvinnor/unga flickor deltar i föreläsningar om demokrati och jämställdhet och om nackdelarna med äktenskap vid låg ålder och med nära släktingar. Det finns yrkesutbildningar för att kunna skapa en försörjning.
Näringsbristen bland främst barnen är stor och kvinnorna får kunskaper om näringslära och rätt hantering av livsmedel. Det finns en förskola för 40 barn, som lär sig arabiska, lätt engelska, skriver, räknar, ritar, leker och har kreativa aktiviteter. Dessutom ordnas sommarläger för cirka 120 barn.
Ungdomar och barn med funktionsnedsättning och deras familjer får utbildning. "Gömda barn" stimuleras att börja skolan och utbilda sig. Förmågan att ta emot kunskap är ofta större än vad föräldrarna trodde. Det finns kurser i att visa en ömsesidig respekt och inte utnyttja de med funktionsnedsättning otillbörligt.
Ungdomarna idrottar, studerar, diskuterar både sociala frågor och miljö/klimat. De kulturella aktiviteterna är viktiga.